-
Irodai ügyintéző/adminisztrátor
-
Óvodapedagógus
-
Irodavezető (munkaerő-kölcsönzés) - Szombathely
-
Kőműves
-
Fogtechnikus
-
Területi értékesítési munkatárs - Budapest
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2025. 02. 04
-
Élelmezésvezető
2025. 02. 04
-
Víz-, Gáz-, Fűtésszerelő- Németország
2025. 02. 05
-
Szerviztechnikus (Volvo)
2025. 02. 05
-
Vevőlogisztikai gyakornok
2025. 02. 05
-
Senior Agile Requirements Engineer (m / w / x) min. 30 Std / Woche
2025. 02. 05
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A kecsketej erényei a könnyen emészthető lipidekben és proteinekben rejlenek. A tehéntejhez képest a kecske teje kétszer annyi rövid és közepes láncú trigliceridet, és egyéb tartalmaz, melyek kisebb sejtekként vannak jelen. Ha zsírtartalma mellett a tej szárazanyag-tartalmát, valamint kazein és a savófehérje arányt tekintjük, úgy messze felülmúlja minden más állat tejét. A kecsketejben található zsírsejtek 65%-a kisebb, mint 3 mikron, szemben a tehéntej 43%-os tulajdonságával. 2,5 dl kecsketej 9 mg proteint tartalmaz, míg ugyanennyi tehéntej csupán 8 miligrammot.
Kecsketej |
De magas zsírtartalma számos más előnyös tulajdonsággal is rendelkezik: összetételét tekintve sokkal inkább hasonlítható az anyatejhez, mint a tehéntejhez, hiszen ez utóbbinál jóval magasabb koncentrációban tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort is. És ami még fontosabb, ezek aránya a kecsketejben kiegyensúlyozott. A kecsketej fehér színe a béta-karotin hiányának tudható be. Viszont kétszer annyi A-vitamin (retinol formájában) található benne, mint a tehéntejben, niacin tartalma pedig annak háromszorosa, ez pedig majdnem megfelel az anyatej niacin tartalmának! Viszont kevesebb, a központi idegrendszer egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen folsav található benne, ezért többnyire folsavval dúsított kecsketej kerül kereskedelmi forgalomba. 2,5 dl kecsketej 2,5 mikrogramm D vitamint tartalmaz, a benne található szeléntartalmú glutation-peroxidázok mennyisége miatt a kecsketej a többi, magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek között is méltó helyen szerepel. B1, B2 és B5 vitamin tartalma is jelentős, melyek az egészséges sejtműködést biztosítják szervezetünkben.
Kellemesen lágy íze, közismerten magas beltartalmi értéke miatt sokan szívesen állják ki reggelente akár a méteres sorokat is a piacokon, ahol termelői pultokon mérik a finom, friss kecsketejet. És nagyon jól teszik, hiszen kiválóan alkalmazható immunterápiás céllal is. A mezőn legelésző kecske allergén növényeket is elfogyaszt, és azokat megemésztve a kórokozók gyengített formában vannak jelen tejében, ezért állítólag a pollenallergia kialakulása ellen is védettséget biztosít. Magas A-vitamin tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a pajzsmirigy működési zavaraira. Orotsav tartalma miatt rákbetegek diétájába is tanácsos beilleszteni. A szépségápolásban is igen kedvelt használata, számos kozmetikai szer alapanyaga a kecsketej.
Kecskesajt |
A kecsketejet fogyasztás előtt mindig forraljuk fel, majd a lehűtött tejet és a belőle készült tejtermékeket a többi tejtermékhez hasonlóan hűtve tároljuk.