-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Asszisztens
-
Értékesítő
-
Szállodai recepciós állás
-
Kőműves
-
takarító
-
sofőr
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Eladó | Szolnok
2024. 12. 02
-
Raktáros
2024. 12. 04
-
Projekt beszerző
2024. 12. 04
-
Autóipari minőségellenőr munkatárs
2024. 12. 04
-
Fullstack Java developer (backend focus)
2024. 12. 04
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A Nature Insight című folyóirat aktuális számában közölt tanulmány szerint a leginkább fenyegetett több mint 360 nagy testű emlősfaj Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában, vagyis a világ biológiailag legsokszínűbb régióiban él - írja a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
Miután a modern Afrikából kirajzottak, egymást követték a különböző fajokat érintő kihalási hullámok. Háromezer évvel ezelőttre a Föld elvesztette nagy méretű - több mint 44 kilogrammot nyomó - szárazföldi emlőseinek felét, madarainak 15 százalékát.
A Föld népessége jelenleg hétmilliárd fő és várhatóan négymilliárddal leszünk többen az évszázad végére. Mostanra az emlősfajok negyedét, míg a madárfajok 13 százalékát fenyegeti a kihalás. A fenyegetett fajok csaknem felét veszélyezteti a vadászat és az orvvadászat. A bolygó szárazföldi felszíni területeinek nagyjából 14 százalékát teszik ki a kijelölt védett területek, ám a fajok sokszínűsége továbbra is világszerte csökken. Globálisan nézve további 710 millió hektárnyi földterületet kellene megtisztítani - nagyrészt a fekete-afrikai régióban - a 2060-ra várható élelmiszerigény kielégítésére.
A szakemberek szerint ugyanakkor nincs minden veszve. Úgy vélik, az emberek táplálkozási szokásainak, valamint gazdálkodási módszereinek drasztikus megváltoztatásával 2060-ra "egészséges étrendet" lehetne kialakítani a bolygó tízmillió lakosa számára, miközben élhető környezetet lehetne biztosítani a megmaradt állatfajoknak.
Mindehhez egyebek között a természetvédelmi területek kibővítésére és hatékonyabb kezelésére, a vadászat és orvvadászat hátterében álló okok megszüntetésére, a termőföldek megóvására, a kártevőknek és aszályoknak jobban ellenálló haszonnövények termesztésére, valamint húsban szegény, de gyümölcsben, zöldségben és magvakban gazdagabb étrendre való áttérésre lenne szükség.