-
Autófényező
-
Fogtechnikus
-
Kőműves
-
Értékesítési vezető - Budapest
-
takarító
-
karbantartó
-
Területi értékesítési munkatárs - Budapest
-
Szerelők
2025. 01. 20
-
Mobil Értékesítési Tanácsadó (Lakossági) | Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye
2025. 01. 30
-
Fogászati asszisztens
2025. 01. 30
-
Takarító - Győr
2025. 01. 30
-
Senior Business Analyst - Budapest, XIII. kerület
2025. 01. 30
-
Fröccsöntő gépbeállító-Iharosberény
2025. 01. 30
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Etiológia
A legtöbb beteg hal kisméretű akváriumban fordul elő, ha a díszhalakat bőségesen, de változatlanul, egyféle haleledellel etetjük, különösen szárazzal. Hozzájárul a betegség kialakulásához a gyér vízi növényzet vagy annak teljes hiánya. Az ilyen tartási körülmények és etetés a halak anyagcsere zavarát eredményezik.
Tünetek és pathogenesis
Ez a halbetegség krónikus lefolyású és nehéz észrevenni. A halak aktívak az etetéskor, de kevesebbet mozognak. A betegség rendszerint a halak pusztulásával végződik, mivel ez az anyagcsere felbomlásának folyamata - visszafordíthatatlan. Gyakran megfigyelhető a díszhalak hasának elülső részének megnövekedése. Ebben az esetben ez a máj megnagyobbodásának az eredménye, a hal elzsírosodása következtében. A zsírszövet fejlődése következtében megsérülnek a belső szervek és rendszerek funkciói, számos kóros folyamatok kialakulását eredményezve. A herék és petefészkek elzsírosodása a halaknál meddőséghez vezethet. Néha a halak testüregében ödéma fordul elő, ami a hal hasa túlzott növekedésében nyilvánul meg. A halak érzékenyebbé válnak a környezeti viszonyok legkisebb változására, valamint a különböző invazív és fertőző eredetű betegségekre is fogékonyabbak.
Kóros elváltozások
A halak boncolásánál a belső szervek (máj, vese, lép, szív, a nemi szervek, és külső bélfalak) sápadt, petyhüdt kinézetű zsírszövettel vannak bevonva, a normális szövetek átalakulása következtében. A diagnózist a kórelőzményi adatok alapján (információ, amelyet a szakemberek a tulajdonosoktól vagy gondozóktól kapnak a tartási körülményekről, etetésről, a növekedésről, a fejlődésről, stb.), a hal pusztulása utáni, fertőző és parazitás kezdetet kizárva, parazitológiai és mikrobiológiai vizsgálatokat végeznek.
Megelőzés
A zsíranyagcsere felbomlásának megakadályozása céljából a díszhalaknak optimális feltételeket kell teremteni, helyes etetés mellett: kerüldd a sűrű növényzetet (így a halak szabadon úszkálhatnak), mérsékelten táplálva őket, különösen száraz tápanyag esetén. Az akváriumban okvetlenül szükség van vízi növényzetre.