Eljött az év vége és ismét kezdődik a rohanás: mit vegyek, hol karácsonyozzunk és persze a legfőbb kérdés: mit süssek?!

Sok mindent lehet szeretni a karácsonyban, de a karácsonyi sütiket különösképpen. Íme, 3 receptötlet, amitől idén karácsonykor minden édesszájú szíve megdobban majd:

Isler, az örök klasszikus

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2-3 marék darált dió
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 tk. vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Csokimáz:

  • 25-30 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • kókuszzsír vagy olaj

A hűtőből kivett hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a porcukrot, a diót, a vaníliát, a sót és a tojássárgákat. Szép, sima tésztává gyúrjuk nagyon gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünktől, majd fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. Addig előmelegítjük a sütőt 175°C-ra, előkészítjük a sütőpapírt és a pogácsaszaggatót, a karácsonyi formákat, kevés lisztet, lekvárt és tálcákat. Ha letelt az 1 óra, kivesszük a tésztát, akkora darabokra vágjuk, amekkorát épp nyújtunk, addig a többi hűtve maradjon tovább. 3-4mm-re nyújtjuk a sütőpapíron, amit előzőleg nagyon picit kilisztezünk, majd kiszúrjuk a formákat. Addig sütjük, amíg az alja leheletnyit világosbarna nem lesz, majd kitesszük őket tálcára és még frissen megkenjük lekvárral. Amíg sül a következő adag, gőzfürdő felett megolvasztjuk a csokit, hogy jó folyékony legyen és hűtés után jó kemény, kókuszzsírt használunk hozzá. Összeállítjuk a korongokat, rácsurgatjuk a folyékony csokit a tetejükre és kész az isler.

lead_916x515.

Szultán tekercs, a kókuszos csoda

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • 7 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 tk vanília kivonat
  • csipet só
  • 5 dk vaj
  • 20 dkg kókuszreszelék

Egy gáztepsibe egyenletesen eloszlatjuk a kókuszreszeléket. 3 dl tejben csomómentesre keverjük a lisztet, a keményítőt és a kakaót, a maradék tejet pedig a sóval és a cukorral felforraljuk, majd állandó keverés mellett hozzáöntjük a lisztes, tejes keveréket és sűrű krémmé főzzük. Végül belekavarjuk a vajat és ízesítjük vaníliával. A forró masszát egyenletesen elterítjük a kókuszreszeléken és hagyjuk kihűlni. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a friss vagy a kiengedett és lecsepegtetett málnát. A krémet a tésztára kenjük és vízbe mártott késsel, kb 6 cm széles csíkokat vágunk belőle,majd óvatosan feltekergetjük. A tepsiben maradt kókuszreszelékben pedig áthempergetjük.

Gesztenyés mézes, a legkarácsonyibb süti

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg méz
  • 15 dkg cukor
  • 6 dkg margarin
  • 2 egész tojás
  • 40 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • fél evőkanál szódabikarbóna
  • csipet só

Krémhez:

  • 5 dl tej
  • 5 púpos evőkanál liszt
  • 20 dkg margarin / vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • ízlés szerint rum

Mézet, vajat, cukrot megolvasztjuk egy fazékban, majd elzárjuk a tűzhelyet. A száraz anyagokat összekeverjük. A tojásokat meglazítjuk egy villával, hozzáadjuk a meleg, olvasztott mézes alapba és elkeverjük. Hozzáadjuk a kakaós – szódás – lisztet éseldolgozzuk. A tésztát deszkára borítjuk,átgyúrjuk, négy részre osztjuk. Kb. 30 x 35 cm-es lapokat nyújtunk és 180 fokos, előmelegített sütőben megsütjük. Nem kell sokáig! Kb.8-10perc alatt kész is van. Ha kész kihűtjük. Krém: A tejben csomómentesre keverjük a lisztet. Ha nem sikerül, akkor átszűrjük, nálam is előfordul. Sűrű krémmé főzzük és kihűtjük. (bele lehet állítani hideg vízbe is az edényt, hogy felgyorsítsuk a folyamatot, de sütés előtt is lefőzhetjük). A margarint / vajat kihabosítjuk a porcukorral. A főzött alapot simára keverjük, hozzáadjuk a cukros krémet és összekeverjük. Végezetül a gesztenye masszát összetörjük vagy lereszeljük és azt is a krémhez adjuk. Ízlés szerint rummal ízesítjük. A lapokat betöltjük, tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap szeleteljük.

értékelés