Az 5 legjobb magyar étel és helyek, ahol a legjobban készítik őket

Értékelve: 1x
(5.0 pont)
CÍMKÉK

A hagyományos magyar konyha kínálatában rengeteg változatos finomságot találhatunk a levesektől, a gazdag főételeken át a desszertekig. Ennek ellenére, sajnos a mindennapokban, főleg Budapesten egyre kevésbé eszünk tradicionális ételeket. Ennek az oka egyrészt az ételek sokszor komplex, időigényes elkészítése, valamint az, hogy a hagyományos magyar ételek köztudottan kalóriadúsak. Pedig heti egy két alkalommal még akkor is belefér valami igazán magyarosat enned, ha éppen vigyázol az alakodra. Ráadásul ezt online a különféle étel kiszállításos internetes oldalaknak köszönhetően, most az otthonod kényelméből is bármikor megteheted. Ha pedig egy kis internetes szórakozásra vágysz, akkor csekkold az ICE Casino bónuszok oldalt. Íme a szerintünk legjobb 5 magyar étel listája.

Gulyás

A gulyásnak sokféle elkészítési módja létezik, némelyik inkább leves, azaz gulyás leves, némelyik azonban sokkal inkább pörkölthöz hasonlít. Minden kétséget kizárólag ez hazánk leghíresebb étele, amelyet még olyan külföldiek is meg tudnak nevezni, akik Magyarországot talán a térképen se tudnák megmutatni. Ennek ellenére mi magyarok sajnos nem igazán szoktunk gulyást enni, ha mégis, akkor is inkább az olcsóbb, könnyebben és gyorsabban elérhető leves verziókat. Pedig a budapesti és a vidéki éttermek menüjében is jobbnál jobb gulyás variációkat lehet megtalálni, néhol már akár 2000-3000 forintért is. Tudtad például, hogy míg egyes régiókban a répa a gulyás természetes összetevőjének számít, addig máshol a marhahús mellé disznóhúst, sőt akár némi tejfölt is tesznek bele? Magyarként a legjobb, legautentikusabb gulyást minden bizonnyal kisebb vidéki éttermekben fogod tudni enni, mivel a fővárosban és a turistásabb helyeken sokszor kevésbé követik az eredeti receptet.

Halászlé

A híres szegedi halászlevet sem kell senkinek bemutatni. Ez az igen különleges magyar leves csak akkor igazán jó, ha friss halból készült és frissen fogyasztod, így olyan helyen, ahol nincs a közelben semmilyen tó vagy folyó, nem is érdemes próbálkoznod vele. A halászlének kétségtelenül erős illata van, de valójába erős túlzás az, ami sok magyar emberben él arról, hogy ez egy kifejezetten kellemetlen szagú és furcsa állagú leves, amelyet csak az izéért szeretünk. Valójában a halászlé mind illatában, mind állagában még csak meg sem közelíti az északi népek egyes tradicionális halételeit, amelyekben sokszor rohasztott hal és nyershal is található. Így hát, a halászlevet bátran ajánlhatod külföldi ismerőseidnek, barátaidnak is, biztosan meg fognak tudni birkózni vele. A halászlének nincsenek annyira eltérő változatai, mint a gulyásnak. A legnagyobb eltérés az elkészítéshez felhasznált halfajtában lehet, ami a leggyakrabban harcsa, ponty vagy pisztráng. A legjobb halászlevet olyan helyen fogod tudni enni, ahol azt hagyományos bográcsban, friss halból készítik.

Meggyleves

A meggylevesről sokaknak rossz emlékei lehetnek még az iskolai menzáról, pedig jó minőségű alapanyagokból körültekintően elkészítve ez egy remek előétel, amely egyben édesség alternatívaként is funkcionálhat. A kulcs a halászléhez hasonlóan itt is az alapanyag, vagyis a meggy frissessége és minősége. Fontos, hogy a leves olyan meggyből készüljön, amely egyszerre természetesen édes és kesernyés, hogy ne kelljen sok cukrot hozzáadni. Ég és föld a különbség egy olyan meggyleves között, ami a meggytől édes és egy olyan között, ami csak utólag lett megcukrozva. Fontos továbbá, hogy a meggylevest szigorúan csak hidegen szabad fogyasztani, mivel ilyenkor jönnek ki igazán az ízek. A levest tejszínhabbal is fel lehet szolgálni. Ha egy finom meggylevest keresel akkor bátran tudjuk ajánlani bármelyik híresebb budapesti éttermet. Ha pedig diétán vagy akkor a meggyleves kiváló édesség helyettesítő nasi is lehet, amely könnyed levesként kalóriaszegény, viszont kiválóan kitölti a gyomrodat, már persze, ha nem öntik tele utólag cukorral.

Túrós Csusza

Nekünk magyaroknak teljesen hétköznapinak számítanak az olyan ételek, mint a túrós csusza, a túrós palacsinta vagy a túros táska, pedig valójában egy külföldinek még azt is nehéz elmagyarázni, hogy pontosan mi is az a túró. A túró igazából egyfajta sajtfélének tekinthető, angolul általában édessavanyú krémsajtként szoktak rá hivatkozni. Az előző étellel ellentétben ez egy kifejezetten kalóriagazdag fogás, elsősorban ebédre, amely után garantáltan nem fogsz megéhezni egész délután. Az étel nem csak kalóriában, hanem tápanyagban is rendkívül gazdag, hiszen a túróban rengeteg protein, vitamin és egyéb fontos ásványi anyag, például kálcium is található. Hagyományosan kicsi, masni alakú tésztából szokás elkészíteni. Ízléstől függően szalonnát, tejfölt, illetve sót is hozzá lehet adni. Vidéken inkább a húsosabb, sósabb, laktatóbb változatok népszerűek, míg Budapesten inkább az édesebb variációk gyakoribbak.

Dobos Torta

A lista végére mindenképpen kell egy desszert is, erre pedig a több, mint 100 éves recept alapján készülő, jellegzetesen kemény tetejéről könnyen felismerhető dobostortánál nincs jobb jelölt. A torta egymásra rétegelt édes sütitésztából és csokikrémből áll, aminek a tetején kemény karamellborítás található. A tetejét hagyományosan le szokás szedni és külön szokás fogyasztani, mivel a lágy torta többi részével ellentétben a kemény karamell nehezen vágható és harapható. A hagyományos dobostortán nincs semmiféle díszités, de manapság sokszor kerül rá tejszínhab, sőt akár csokidarabok vagy marcipán is. A sütitésztát és a karamellt nehéz elrontani, így a jó dobostorta titka általában a jó minőségű és finom csokikrém. A rétegek számának ilyen szempontból nem igazán van jelentősége. Egyes helyeken alig 8-10 vastag rétegből, máshol közel 20 vékonyabb rétegből is készítik.