Értékelve: 1x
(5.0 pont)

Az élelmiszeriparban valamennyi folyamatnak megvan a maga eszköze, és mi most nem kifejezetten a gyártás kellékeire, gépeire gondolunk. A fertőtlenítés, tisztítás hatalmas szerepet kap ezen folyamatok alatt, és tulajdonképpen az sem mindegy, hogy milyen eszközökkel történik ez.
A következő cikkben most arról lesz szó, hogyan kezelhető például a szállítószalag és annak termékei. Ha még korábban nem hallott az UV-C lámpákról vagy nem volt szerencséje kipróbálni azokat, akkor érdemes velünk tartania!
Miért fontos a csírátlanítás a gyártás alatt?
A csírátlanítás tulajdonképpen azt jelenti, hogy bizonyos felületeket, produktumokat vagy helyiségeket megszabadítunk a vírusoktól, kórokozóktól. A Hollandimpex élelmiszeripari fertőtlenítő eszközei garantálják a legmagasabb színvonalú csíramentességet. A legegyszerűbb talán az lesz, ha a szállítószalag példáján keresztül mutatom be, hogyan zajlik mindez a gyakorlatban.
A szállítószalagon haladó termékek csírátlanítása megoldható az ún. germicid lámpával,ami 253,7 nm-es sugárzással fertőtleníti azokat. Az, hogy pontosan milyen lámpára és hány darab eszközre van szükség, függ a szalag gyorsaságától és méretétől is.
A szállítószalag kezelése UV-C lámpákkal
A szállítószalag egy konkrét szakaszát, rozsdamentes fém házzal látják el, amibe aztán behelyezik a lámpákat. Ez azért fontos, mert ily módon a sugárzás nem jut ki a környezetbe, tehát a dolgozók egészsége is biztonságban lesz.
A lámpákat emellett speciális bevonattal látják el, s ez a plusz bevonat ugyan átengedi a sugárzást, de törés esetén nem szóródnak majd szét a szilánkok.
Maga a sugárzás a látható felületeken hat, így sokszor a produktumokat mozgatni vagy forgatni is kell. Ebben segít a rezgő- vagy rázószalag, amely gyakorlatilag az egyik szalagról a másikra szórja át a terméket.
Így történik a csírátlanítása
A szállítószalagon történő termékkezelés egyik legkülönlegesebb esete a tojás csírátlanítása. Nem is kérdés, hogy erre a célra professzionális szállítószalagra van szükség, olyanra, amelyen forogva haladnak a tojások. Ezt a forgó mozgást hengerek vagy görgők biztosítják. A tervezéskor azt is figyelembe veszik, hogy a tojás forog, vagyis az UV-C dózis kétszeresével kell kalkulálni. Kizárólag így garantálható a tojás megfelelő kezelése.
A megállapított UV-C dózisnak 5 LOG-vel kell csökkentenie a veszélyes szalmonellatörzsek telepszámát. Az UV-C lámpákkal kezelt tojásokat közvetlen fogyasztásra is értékesítik.
Az UV-C technológia tehát hatékony eszközöket biztosít a fertőtlenítésre, csírátlanításra, vagyis számos gyártósoron találkozhatunk a készülékeivel. Ön mit gondol? Megér egy próbát?