Üdvözlöm!
Felmerült bennem néhány kérdés ezzel az Aujeszky-féle betegséggel kapcsolatban. Egy picit aggódom is, mert pár hete ettem szalámit, ami után 1-2 perccel kutyám megnyalta a kezem, ami szalámizsíros volt, ez a szalámi Spanyolországból származott a csomagolása szerint. (Lidl-ös) Elképzelhetőnek tartja, hogy lehet ebből baj? Egyrészt ugye spanyol húskészítményről van szó, ami nem tudom, hogy hazánkhoz hasonlóan mentes-e ettől a kórtól. Másrészt ezek a szalámi-féleségek gyakorlatilag nyersek, hisz főzve nincsenek, csak valamiféle érlelésen esnek át, ezek az érlelések érnek valamit vagy csak a főzés segít? Pl. az említett szalámi füstölve sem volt, úgy emlékszem. Eléggé aggaszt a helyzet, mert ilyesmi előfordulhat bármikor, figyelmetlenségből, véletlenül. Inkább nem veszek semmi hasonló "nyers" sertéshúst, ha az bárminemű kockázatot jelent kutyám egészségére nézve. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, László
a füstölés és érlelés nem felel meg a minimum fél órás hőkezelésnek. Nagyon helyesen teszi, ha ilyen készítményeket nem ad kutájának, macskájának. Remélhetőleg nem esik baja a kutyának, mert nem gyakori betegségről van szó, és bízzunk benne, hogy az itthon ,üzletekből vásárolt húsáruk ellenőrzött termékek.