Nyers hús és máj jót tesz a kutyának?
Kérdés
Több kutyatartótól hallottam, hogy nyers húst, illetve nyers májat adnak a kutyának (szebb lesz a szőre, jót tesz neki, stb.). Azt szeretném kérdezni, hogy tényleg adhatok-e a kutyusnak (7 hónapos kan szálkásszőrű tacskó) nyers májat, húst, és ha igen, milyet, mennyit és milyen gyakran?
Válasz
Nos: ahány ház, annyi szokás.
A kutyatartók egy része kizárólag nyers hússal eteti a kutyáját, másik része viszont soha nem etetné nyers hússal az ebet. Itt is az egészséges egyensúlyt kell megtalálni. A nyers hússal való etetésnek vannak kockázatai, ezeket feltétlenül tudni kell. Például: a nyers sertéshús az Aujeszki-féle betegség kórokózóját tartalmazhatja, amely kutyára nézve halálos kimenetelű megbetegedést okoz. A nyers baromfihús etetése is kockázatos. Sok esetben fertőzőtt lehet baktériummal (például salmonella), ami szintén elég erőteljes megbetegedést idéz elő. Csakis friss és biztonságos csirke- vagy pulykahússal etessen tehát, ha nyers hússal szeretné etetni a kiskutyáját. A májra is ugyanezek vonatkoznak.
Vissza a többi kérdéshez »