Értékelve: 1x
(5.0 pont)

Készítsd el saját készítésű, sós tésztából készült mancslenyomat ornamentumodat. Így örök emléket teremtesz kedvenced első karácsonyáról, miközben együtt tölthettek minőségi időt.

Szükséges anyagok
- 2 csésze liszt
- 1 csésze só
- 1 csésze hideg víz
- Alufólia vagy sütőpapír
- Tányér a keveréshez
- Nyújtófa
- Sütő, amely 120 Celsius fokra (250 Fahrenheit) előmelegíthető
Lépésről lépésre
1. Lépés: A sütő előmelegítése
Melegítsd elő a sütőt 120 Celsius fokra (250 Fahrenheit). Készíts elő egy tepsit, és béleld ki alufóliával vagy sütőpapírral.
2. Lépés: Sós tészta elkészítése
Egy nagy keverőtálban keverd össze a száraz összetevőket. Fokozatosan add hozzá a hideg vizet, miközben folyamatosan kevered a masszát. Addig dolgozd, amíg a tészta sima, nem ragadós és elég szilárd a nyújtáshoz. Ha elkezd sűrűsödni, gyúrd tovább kézzel, ügyelve arra, hogy ne legyen túl poros.3. Lépés: A tészta formázása
Gyúrd össze a tésztát egy sima golyóvá, majd nyújtsd ki kb. 0,6 cm vastagságúra. Használj kést, sütiformát vagy egy poharat, hogy kivágd a dísz kívánt alakját. Ügyelj arra, hogy készíts egy kis lyukat a dísz tetejére, mert ezt majd egy szalaggal tudod megkötni, hogy felakaszthasd a fán.
4. Lépés: Manclenyomat elkészítése
Óvatosan nyomd bele kedvenced mancsát a tésztába. Ha nehezen boldogul a mancslenyomat elkészítése, jutalmazd kedvencedet egy finom falattal, így könnyebben meg fogja engedni a mancs lenyomatát.5. Lépés: Sütés
Helyezd a díszt az előkészített tepsire, és süsd 2-3 órán keresztül, amíg a tészta teljesen megszárad. Ez segít abban, hogy az ornamentum tartós maradjon.
6. Lépés: Dekorálás és felakasztás
A sütést követően hagyd a díszt teljesen kihűlni. Ezután kezdődhet a dekorálás. Festheted akrilfestékkel, megszórhatod csillogó porral, vagy felírhatod kedvenced nevét és az évszámot egy állandó tollal. Végül egy szalag vagy zsinór segítségével fűzd át a lyukat, így felakaszthatod a személyre szabott karácsonyi ornamentumot.