A keserű likőrök sokszor évszázados titkokat rejtenek

Különleges kategóriát képviselnek a likőrök között a keserű likőrök, hiszen ízviláguk teljesen eltér a többi italnál megszokottól. Ezek intenzív aromáiktól lesznek olyan egyediek, amelyek alapjait különféle gyógynövények képviselik.

Eredetileg gyógyászati célokat szolgáltak, természetesen kis mennyiségben és mértékkel fogyasztva ma is. Emésztést segítő, étvágyat serkentő, illetve gyomorpanaszokat enyhítő hatásaik révén használják javulás előidézésére. A fűszerek, a különféle növények, a különböző gyógynövények adják a keserű ízt, amitől olyan jellegzetesek.

A MegaDrink keserű likőröket is forgalmaz, amelyeket általában főként az esti órákban, illetve étkezések után célszerű fogyasztani. Most pedig ismerjünk meg közelebbről néhány konkrét típust!

Egy magyar kuriózum és ami mögötte van

Magyar hagyománnyal büszkélkedhet a világszerte is méltán népszerű Unicum, mely receptjének titkát immár több mint 230 éve őrzi az alapító Zwack család. A felhasznált gyógynövények és fűszerek száma 40-nél is több, ezeknek jelentős része a Kárpát-medencéből származik, de a világ számos tájáról érkeznek még értékes alapanyagok a recepthez.

Ezeket a mai napig kézzel mérik ki, bizonyos összetevőket pedig a Zwack család tagjai személyesen adagolnak a készítési folyamat során. Az összeállítás, kivonatolás, összekeverés után egy bírálóbizottság és a Likőrmester megkóstolják az italt. A bizottság tagjai között természetesen a Zwack család is képviselteti magát.

Ez a kóstolás azért lényeges, hogy a minőség állandó legyen. Ezt követi a tölgyfa hordós érlelés, ami megadja az Unicum végleges ízét. Egy fekete és sűrű likőr fog létrejönni, ami egyedülálló és bonyolult ízvilágot nyújt a fogyasztóknak. A Zwack Unicum az emberek szimpátiáját a magas és állandó minőségű termékek mellett azzal is elnyeri, hogy folyamatosak a fenntarthatósági törekvései.

A németek és az olaszok keserű likőrjei

A Jägermeister is sötét és keserű, ugyanakkor kissé édeskés ízű német eredetű likőr. Több mint 50-féle gyógynövényt és fűszert tartalmaz, és szintén nagyon kedvelt a keserű likőrök között.

Ha egy kicsit délebbre utazunk, egészen Olaszországig, ott a jellegzetes keserű likőr, azaz a Campari már gyümölcskivonatokat is magában foglal a gyógynövények és fűszerek mellett. Piros színe a mediterrán életérzést idézi, markáns íze miatt pedig koktéloknak is remek alkotóeleme lehet, de önmagában is fogyasztható.

A szintén olasz Aperol kevésbé kesernyés, de szintén gyümölcsös, ideális frissítő a meleg nyári napokon egy kis proseccóval és szódával. Étkezések után a Fermet-Branca az olaszok kedvence, mely komplex keserű ízt képvisel.

Az összetevőkről

A keserű likőröknek gyakran titkos a receptje, valamint az elkészítési mód is. A gyógynövények és fűszerek mindegyikben jelen vannak. Ezek ellensúlyozásának érdekében tartalmaznak cukrot vagy cukorszirupot is. Ahhoz pedig, hogy az ízek és az aromák kitűnően érvényesüljenek, tiszta alkohollal keverik az összetevőket.

értékelés