-
karbantartó
-
Óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
sofőr
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
Kőműves
-
takarító
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Éttermi Munkatárs | Mosonmagyaróvár
2024. 12. 24
-
SAP adminisztrátor
2024. 12. 23
-
Szakmai oktató - Kelet- magyarországi régió
2024. 12. 26
-
Szakmai oktató - Kelet- magyarországi régió
2024. 12. 26
-
W Budapest Hotel - Barista (Diákmunka)
2024. 12. 26
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A konyak a maga különleges ízvilágával, illatával egy igazán különleges ital, melynek elkészítése igen szigorú szabályokhoz között. Azonban a klímaváltozás, a környezeti kihívások Cognac vidékét sem kerülik el.
A Borsuttogó párlatainak kínálatában megtaláljuk az előkelő konyakot is, de ugyanígy a rum vagy a gin szerelmesei is rálelhetnek a saját kedvencükre. A konyak vagy cognac egy borpárlat, amit a párlatok királynőjének is tartanak. Sokféle párlattal találkozhatunk a piacon: a szőlőből préselés után nyert törkölyből törkölypálinkát, grappát kapunk. Borból készült párlat a brandy, és ilyen a cognac is, ami egy eredetvédett termék, csak akkor nevezhető így, ha a francia Cognac vidékén termő szőlőből készül. A szőlőt, ami lehet ugni blanc, folle blanche vagy colomard fajta, októberben szüretelik, a belőle készülő bor alacsony alkohol- és magas savtartalmú. A bort aztán lepárolják, azonban ennek is megvan a maga tudománya, hiszen a cognac esetében ez kétszer történik meg. Az első lepárlás után brouillis keletkezik, ez egy mintegy harminc fokos alkoholtartalommal bír, a második után pedig létrejön az eue-de-vie a maga hetven százalékos alkoholtartalmával. Ez utóbbit aztán három részre különítik el, és ebből kettőt újra lepárolnak, majd megkezdődhet az érlelés, ami 350-400 literes tölgyfahordókban zajlik, és kötelezően két évig tart. Ezalatt az idő alatt is párolog a cognac, évente 3-4 százalékot, és ezt igen lenyűgöző módon az angyalok részének nevezik. Érdekesség, hogy a konyakkészítés igen magas szaktudást igényel, hiszen nem egy évjárat terméséből készül, hanem házasítják a különböző hordók tartalmát. A palackozás előtt tisztított víz is kerül a párlathoz, hogy a végeredmény 40 százalék alkoholtartalom legyen. 2016 májusában jégeső pusztította el a szőlőt Chablis, Beaujolais és Cognac területén, egyes szőlőültetvények a teljes termést elvesztették, amikor 15 perc alatt 15 centiméternyi jégeső esett. De 2018-ban is lesújtott a természet a vidékre, a viharok 10 ezer hektár szőlőt érintettek. Azonban nem a klímaváltozás az első ökológiai válság, amely Cognacot sújtja, hiszen például az 1870-es években a filoxéria végzett nagy pusztítást. Több fronton is változásokra van tehát szükség, és egyre többen sajátítják el, és alkalmazzák a konyakkészítés környezetbarát módját. Például könnyebb palackokkal dolgoznak, vagy száz százalékban újrahasznosított üveget használnak, kerülik a gyomirtók alkalmazását, és a teljes iparág azt kutatja, hogy hogyan lehetne kevesebb energiát felhasználni a lepárláshoz. A konyak megőrzéséért folytatott küzdelem több fronton is zajlik tehát. Az elkövetkező években a konyakiparnak a termelést az éghajlatváltozáshoz kell igazítania, környezetbaráttá és fenntarthatóvá kell tennie, miközben megőrzi a konyak eredeti jellegzetességeit.Minőségi párlatok
Az angyalok része
Környezeti kihívások