A cognac azon italok közé tartozik, amelyek eredetvédelem alatt állnak, ami azt jelenti, hogy csak bizonyos területeken szabad törvényesen készíteni. Nevét a Cognac nevű francia községről kapta, azonban az említett községnek nem ez volt az első szereplése az alkoholos italok történelmében, ugyanis korábban már ismertté vált a fehérboráról.  

A nemzetközi eredetvédelem jelentése ebben az esetben

Az eredetvédelem egy szerteágazó korlátozás, azokat a szabályokat jelenti, amelyek meghatározzák, hogy milyen módon lehet előállítani az italt, hogyan kell palackozni, és hogyan kell árusítani. Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok törvényében találhatóak olyan paragrafusok, amelyek kimondottan a konyak előállítására vonatkoznak, azt korlátozzák. Egy nemzetközi eredetvédelem jóval szigorúbb, nem csak azt írja elő, milyen termőterületről származhat a szőlő, és nem csak a szőlő fajtáját határozza meg. Borpárlatok esetében szigorú technikai követelmények vannak az alkalmazható és alkalmazandó technológiai feltételekre vonatkozóan is.

Az összes cognac borpárlat, viszont fordítva ez már nem igaz

Az elnevezések között szokott lenni némi kavarodás, azonban figyelembe véve a fentebb leírtakat és a helyzet összetettségét, ez egyáltalán nem meglepő. Nem ritkán előfordul, hogy olyan borpárlatokat is a konyak névvel illetnek, amelyek egyáltalán nem a vonatkozó szigorú szabályok szerint készültek. Hiába határolják le a szabályok szigorúan a feltételeket, ez nem mindig elegendő.

A jelenlegi konyakok receptje valamikor három évszázada született meg, és azóta is az alapján kell készíteni az italokat. Az italba kerülő borok 90%-át bizonyos meghatározott szőlőkből kell előállítani, és a maradék 10% sem lehet akármilyen ital.

További fontos kritérium a rézüstben történő lepárlás, valamint az, hogy a konyak minősítéshez az italkeveréknek minimum két évig francia tölgyfahordóban kell érlelődnie.

Amennyiben felkeltette érdeklődésed a nemzetközi eredetvédelem alatt álló francia konyak, akkor mindenképpen érdemes szétnézned a Prémium Italnagykereskedés Online weboldalán.

A cognac fogyasztása

A cognac fogyasztása ajánlott nagyobb étkezések előtt, ugyanis a szakértők szerint étvágygerjesztő hatással rendelkezik. A fentit leszámítva azonban nincs további előírás vagy ajánlás a cognac fogyasztását illetően, egyéni ízlés határozza meg. Ideális lehet családi, baráti összejöveteleken vagy ünnepi alkalmakkor koccintásnál, de a francia Cognac vidékről származó magas minőségű ital karakteres íze akár egy fárasztó nap végén is színt tud vinni a pihenésbe.

A konyakot érdemes olyan pohárban szervírozni, amiből a fogyasztója akár kortyonként is tudja iszogatni, ugyanis nem tartozik azon italok közé, amelyeket húzóra érdemes meginni.

 

értékelés