Értékelve: 1x
(5.0 pont)

Egyre elterjedtebb a köztudatban az a tény, hogy mennyire jó élettani hatásokkal rendelkezik a gránátalma. A Nyugat- és Közép-Ázsiából, illetve a Földközi-tenger térségéből származó, de ma már jellemzően világszerte termő gyümölcs rendkívül egészséges.
A növény maga azért is kedvelt, mert felhasználása sokrétű: a héját és a gyümölcs levét szőnyegek festésére használják már évszázadok óta, de fonalak színezésére is használatos, illetve egyes gyártók egészségügyi szempontból hasznos termékeket állítanak elő belőle.
A gránátalma egészségre gyakorolt jótékony hatása
A gránátalma gyümölcsét évezredek óta használják gyógyszerként. Manapság elsősorban az immunrendszer támogatására alkalmazzák, de a rák megelőzésében is sokszor nagy szerepet adnak neki. Vajon milyen tényezők játszanak szerepet az egészségre gyakorolt pozitív hatásában?
Elsősorban fontos megemlíteni, hogy a gyümölcs kiváló antioxidáns. A Specchiasol termékek gyártója tudományos kutatások alapján - azért, hogy a gyümölcs pozitív hatását maximálisan felhasználhassa a szervezet - olyan termékeket fejlesztett ki, melyben a gyümölcs préselt levének koncentrátuma szelénnel van dúsítva. A szelén kiemeli és segíti az antioxidáns tulajdonságát, vagyis késlelteti a sejtek öregedési folyamatát, illetve biztosítja a szív- és érrendszer egészséges működését. Antioxidánsként a növényről kijelenthető, hogy a gyulladással járó minden megbetegedés esetén pozitívan alkalmazható.
Egyes kutatások rámutattak, hogy a jótékony hatású gyümölcs segíthet megállítani a prosztatarák sejtjeinek növekedését is. Ugyan arra nem végeztek hosszú távú vizsgálatokat, hogy a gránátalma alkalmazása és a rákos megbetegedések megelőzése vagy a javulás milyen összefüggésben vannak, de az mindenképpen kijelenthető, hogy a gyümölcs étrendbe való felvétele jelentős egészségügyi előnyökkel jár.
A gránátalma leve az emésztésre is jótékonyan hat: csökkentheti a bél gyulladását és javíthatja az emésztést. Épp ezért például rendkívül hasznosan alkalmazható a Crohn-betegségben szenvedőknél, vagy alkalmazható vastagbélgyulladás és más gyulladásos emésztőrendszeri megbetegedés esetén is.
A gyümölcs fogyasztása a magas vérnyomással élőket is segítheti. A Közel-Keleten és Indiában a gránátalmát hagyományosan a cukorbetegség kezelésére is használják. Bár a modern orvostudomány számára erre vonatkozóan még nincs elég bizonyíték, és még sok az ismeretlen tényező e tekintetben, de összességében úgy vélik, hogy csökkentheti a vércukorszintet, illetve az inzulinrezisztenciát.
Nem kérdés, hogy vitaminban gazdag
Nagy előnye még a gránátalmának, hogy nagyon magas a C-vitamin tartalma. Már egy gyümölcsből nyert lé fedezheti egy felnőtt ember napi C-vitamin szükségletének 40%-át. A C-vitamin tartalom mellett az E-vitaminban is kifejezetten gazdag, illetve a gránátalma leve jó folát-, kálium- és K-vitamin-forrás.
Összességében elmondható, a gránátalma fogyasztása előnyös a szervezet számára akár préselt lé formájában, akár étrend-kiegészítőként alkalmazzuk - olykor-olykor vagy rendszeresen érdemes az egészség érdekében bevetni.