-
óvodapedagógus
-
karbantartó
-
Automata gépkezelő operátor
-
Értékesítési vezető - Budapest
-
Területi értékesítési munkatárs - Budapest
-
Óvodapedagógus
-
takarító
-
Csőszerelő
2025. 02. 08
-
Contact Center Értékesítési Tanácsadó | Pécs
2025. 02. 11
-
Személyszállítási Projektvezető
2025. 02. 13
-
Senior Specialist Quality Management
2025. 02. 13
-
Betanított címkéző, csomagoló
2025. 02. 12
-
Alkatrész kiszállító – megemelt bérrel (III.ker)
2025. 02. 12
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Házi tészta készítés olasz módra (x)](https://www.haziallat.hu/istallo-lovarda/7277/nagykep_916x515/hazi-teszta-keszites-olasz.jpg)
Mint tudjuk, a házi tészta készítés egyáltalán nem egy modern találmány, hiszen már a dédanyáink elődei is így alkottak különféle gasztronómiai remekműveket. Már akkoriban is mindenki ismerte és szerette az olyan ételeket, amelyekben ez az összetevő megtalálható volt. Míg mostanság elsősorban a boltokban vásárolunk tésztát, addig nemrégiben sem a magyar, sem az olasz háziasszonyoknak nem volt más választásuk, mint a házi tészta készítés. Nincs is ebben semmi bonyolult, főleg ha van kéznél egy tésztanyújtó gép, de a továbbiakban azért részletesen leírjuk, hogy milyen lépésekből áll ez a folyamat.
Finom ételt csak kitűnő alapanyagokból
Olaszországban durumbúzából készült, 00 típusú lisztet használnak a házi tészta készítéséhez. Ha olasz ételeket fogunk főzni a tésztájából, akkor ilyen lisztet érdemes keresni a szupermarketben. Ezt különösen finomra őrlik, a belőle készült tészta pedig sűrűbb, így kevésbé fő szét. Ha azonban ilyen lisztet nem találunk, akkor vegyük meg a legmagasabb minőségű hagyományos búzalisztet. Habár ezzel a házi tészta készítés eredménye nem lesz ugyanolyan, mint amit az olasz nagymamák állítanak elő, de az étel így sem lesz kevésbé finom.
Pontos útmutató az összetevőkről és a lépésekről
Szitáljunk egy tálba 200 gramm lisztet, törjünk fel két nagy tojást, adjunk hozzá egy csipet sót és gyúrjuk össze a tésztát. A kapott masszának rugalmasnak kell lennie, anélkül, hogy a kezünkhöz tapadna, ezért előfordulhat, hogy a házi tészta készítésekor hozzá kell adnunk egy kis lisztet vagy vizet. Azt, hogy pontosan melyiket és mennyit, azt lehetetlen előre megjósolni. Mindez a liszt minőségén, a tojások súlyán, a levegő páratartalmán és egyéb tényezőkön is múlik, de idővel mindenki megtanulja érezni a házi tészta készítés megfelelő arányait. Miután erőteljesen összegyúrtuk a masszát, formázzuk labda alakúvá, fedjük le és hagyjuk pihenni legalább fél órán át vagy tovább. A gyúrt tésztát főzés előtt először is meg kell szárítani. Ezután akár hűtőszekrénybe is tehetjük vagy lefagyaszthatjuk.