-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Értékesítő
-
karbantartó
-
Asszisztens
-
Kőműves
-
Teherautó / pótkocsi szerelő
2024. 11. 20
-
Junior Marketing Asszisztens | Budaörs
2024. 11. 21
-
Cyber Security Intern
2024. 11. 20
-
Brand Marketing & Content Specialist (Részmunkaidős)
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
-
Műszaki Szaktanácsadó / Értékesítő
2024. 11. 21
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az istállóban fontos a munkarend: meghatározni a különböző munkák idejét, tartalmát és ezt össze kell hangolni az ember és a rá bízott állat igényével.
A jó kapcsolat alapja a tiszta és rendezett istálló |
Istállótípusok
- futóistálló
- boxos istálló
a) tenyészmének
b) tenyészkancák
c) sport vagy egyéb hasznosítású lovak - állásos
Az istálló jelentősége: takarmánybiztosítás, egységmegóvás, jó közérzet kialakítása, munkavégző képesség javítása.
Eszközök: lapát, seprű (vessző és cirok), vasvilla, talicska, gereblye, vödör, lobseprű, trágyaszedő készlet.
Fontos, hogy az eszközöket lovaktól elzárva, szerszámoskamrában tároljuk. Ügyelnünk kell arra, hogy használat után lemossuk, elmossuk. 3-4 havonta fertőtlenítés. Nincs vegyeshasználat, fontos a külön itató és etetővödör.
Az almolás és trágyázás
Jó közérzetet alakítunk ki vele, és persze szerepet játszik az egészségvédelemben. Ha nem végezzük el, problémákat okozhat a gyomor és légutakban, illetve károsodhat a lábszerkezet. Fontos a rendszeres munkavégzés!
Boksz: naponta, reggeli időben célszerű elvégezni az almolást és trágyázást.
Mélyalomnál: ¼ - ½ éves trágyázás. Ezt legelőre engedés után kell elvégezni.
Történhet kézi (talicskával) vagy gépi (mélyalomnál) munkával.
Az istállóban fontos a munkarend |
A művelet:
A szénát egy helyre rakom, majd utána félrerakom a száraz almot is. Eltávolítom a trágyát (teljesen kiürítem), gereblye, seprű, lapát segítségével az összes szemest, trágyát kiszedem. A félretett száraz almot szétterítem, majd behordom a friss almot.
Alomfajták: búza vagy rozsszalma, faforgács (általában olyan állatoknál használjuk, melyek feleszik maguk alul az szalmát), fűrészpor, szeletelt papír.
Bálában tárolhatjuk, lehet kiskockás, nagykockás vagy körbálás. Illetve tárolhatjuk még zsákban, bálákban. Figyelnünk kell, hogy ne legyen penészes, rothadt, sőt, vizes alom sem kerülhet be, bálamadzagról nem is beszélve! A szemetet és drótot ki kell szedni, ha esetleg van benne.
Illik hetente pókhálózni, boxmosást célszerű elvégezni, félévente meszelni, festeni.
Takarmányozás
A takarmányokat két részre oszthatjuk. Vannak a szemes és a szálas takarmányok.
Szálas takarmány lehet: fűszéna, lucerna, muharszéna, pillangósok.
Szemes takarmány lehet: zab, kukorica, korpa, árpa, szója és a napraforgó.
Munka előtt ne adjunk a lónak enni |
Az etetés:
Előbb szénát adok a lónak, utána szemest. Általában 3x1/3 arányban. Minden lónak egyedi a fejadagja, amely függ a munka intenzitásától, egészségi állapotától, és a takarmánytól. Nagyon fontos, hogy munka előtt ne adjunk neki enni, 1-2 óra pihenőidőt adjuk az állatnak evés után.
Takarmányok előkészítése:
Az abrakot roppantjuk, vizezzük, korpával összekeverhetem, 10-15 percig állni hagyom. A szálas takarmányt (széna) felrázom, vízzel fellocsolom, így kicsit portalanítom is ezzel. Kiegészítő takarmányok lehetnek a vitaminok, premixek, tojás, répaszelet, takarmánymész. A legtöbb esetben táblára írjuk a ló takarmányadagját.
Itatás: történhet szakaszos vagy folyamatosan.
Szakaszos a vödör, vályú, hordók, folyamatos az önitatók.
Egy ló naponta 50-60 liter vizet iszik. Ha szakaszosan itatunk, minimum 3x de ha lehet, napi 5x meg kell itatnunk az állatot. Hideg vizet nem itatunk a lóval, télen egy kevés szalmát szórunk rá. Felhevült lovat, munka után nem itatunk, legalább 1-1,5 óráig. Csoportos tartásban biztosítani kell több vályút, itatót a balesetek elkerüléséhez, illetve nagy legyen. Fontos a víz minősége is.
Istálló tisztántartása és szellőztetése
Portalanítást akkor végzünk, amikor az istállóban nincsen ló. Seprűvel, szivaccsal, festőecsettel. És lehetőleg huzat legyen, hogy a por ki tudjon távozni.
Fertőtlenítés: ¼- ½ évente meszelés, évente gázosítás, rágcsálóirtás (csapdákkal a takarmányos részre és a nyergesbe).
Minden nap seperni kell, célszerű előtte fellocsolni a területet, így megakadályozni a porozást.
Szellőztetés: Az elhasznált levegőt cseréljük ki, a gázokat távolítjuk el.
Istálló-klíma: Függ az egyedszámtól és az istálló méretétől, külső hőmérséklettől, páratartalomtól, káros gázok mennyiségétől, por és mikrobatartalomtól, légmozgástól, légviszonyoktól.
A ló jól tud alkalmazkodni a hőmérséklet változásokhoz ha a hőszabályzó rendszere rendben van. A páratartalom a külső hőmérséklettől, egyedszámtól, bőrlégzéstől, kilélegzett levegő mennyiségétől, vizelet és bélsárürítéstől, itatók rendszerétől, takarítási munkáktól függhet. Ha túl nedves a páratartalom, penész alakulhat ki, a baktériumoknak kedvez és a férgeknek, féreglárváknak.
Ha túl száraz, páraképződés alakul ki. Az ideális páratartalom 60-80%.
Káros gázok
- Ammónia (NH3): Az ürülék baktériumának lebontása során keletkezik, légúti megbetegedéseket okozhat.
- Kénhidrogén (H2S): Szerves anyagok rothadása során keletkezik, sejtméreg, a vér oxigén felvételében tud kórokat okozni.
- Széndioxid: Kilélegzett levegő, nem káros, csak a levegő minőségére van hatással.
Légmozgás: Fontos az elhasznált levegő kicserélése, aktiválja a ló hőszabályozását, hőmérséklet a meghatározó, hogy mekkora huzatot kell előállítani. A fény az egészségi állapotot, termékenységet, teljesítőképességet befolyásolja.
Szellőztetés, szellőzési rendszerek
Nyáron a meleg levegő lecserélése a cél, télen az elhasznált levegő lecserélése. Történhet természetes szellőzéssel (gravitáció) és mesterséges szellőzéssel (ventilátor). Természetes szellőzés: légaknás (kémény), eresz - tetőgerinces szellőztetés. Mesterséges szellőzés: Túlnyomás, szívó és egynyomásos. A meleg-hideg levegő súlykülönbsége határozza meg a légáramlást.
Istálló körüli rend - külső körletrend
Szemét összeszedése, tárolása, odafigyelni a dohányzásra, dohányzásra kijelölni alkalmas területet, udvar (mindennapos tevékenység) felseprése, rendbetétele, szérüskert gondozása, karbantartása (szántósáv, kapa). Ellenőriznünk kell a tűzvédelmi vizet is. A karámokat is rendszeresen karban kell tartani, ellenőrizni kell az épségüket, festést, kaszálást. Hogy szép legyen és alapos az istálló és területe, figyelni kell a fűnyírásra, parkosításra is. A lovarda talaj egyengetésére, lazítására, locsolására, a trágya leszedésére. Az utakat, járdákat karban kell tartani, istálló padozatának rendbetételére odafigyelni.