Mentsük meg a kihalófélben lévő tyúkfajtákat !
Sok tyúkfajta megtalálható a veszélyeztetett, végveszélyben lévő fajok vörös listáján, mert a tenyésztők csak egy vagy két tyúkfajtát hasznosítottak és szaporítottak el húsuk és tojásuk miatt, a többi tyúkfajtát figyelmen kívül hagyva.

A csirkehúsra világszerte nagyon megnőtt a kereslet, még azt gondolnád, hogy nincs gond velük, van belőlük elég. Pedig ez korántsem igaz .

 

Ipari és kereskedelmi tyúkfajták

A napjainkban felnevelt csirkék többnyire ipari tyúkfajták és csak néhány fajtát képviselnek a nagyjából 8000 évvel ezelőtt háziasított madárból. Ezek a fajták, amiket a húsuk és a tojásuk miatt tenyésztenek, nagyon megszokták már az ipari környezetet. A kereskedelemben legnépszerűbb tyúkfajták az itáliai fehértyúk és a vörös rhode islandi.

 

Csak a fogyasztó társadalom igénye számít

 

A kereskedelmi csirkék jóval hamarabb felnőnek, mint a normális csirkék, a legtöbb esetben a csontrendszer nem is tudja fenntartani a túl hamar megnőtt testet (némely csirke alig 6 hét alatt eléri a szükséges testtömeget). Ezek a csirkék még akkor sem tudnának járni, ha kiengednék őket a ketrecből.

Ha mondjuk csak 2-3 fajtára összpontosítunk genetikai szempontból, akkor sem eléggé változatosak a baromfi fajták. A kutatások azt bizonyítják, hogy a kereskedelmi tyúkfajtáknak több mint 50%-kal kevesebb az esélyük a genetikai sokféleségre, mint „vad" rokonaiknak, akik kisebb, de változatosabb csoportokban nőnek fel. A genetikai változatosság hiányának hatására a madarak különféle betegségekre való hajlamossága is megnő. Például egy régi betegség új változata vagy egy új betegség kiírthatja a világ összes kereskedelmi csirkéjét és ennek következtében tojástermelés is meghanyatlik.

 

Kihalófélben lévő tyúkfajták

Mivel a kereskedelem csak bizonyos tyúkfajtákra összpontosított, rengeteg másik tyúkfajta került a végveszélyben lévő fajok vörös listájára. Az ALBC (Amerikai Csirkeállomány Felügyelőség) nyilvántartja az összes végveszélyben lévő csirkefajt és ezen a listán több mint 56 kihalófélben lévő tyúkfajta szerepel. De ezeken a fajokon belül több alfaj is létezik, például a fehér, a barnássárga vagy a kék tyúk, ami azt jelenti, hogy a veszélyeztetett fajok száma ennél jóval magasabbra rúg ki.

 

Sok tyúkfajta kihalófélben van

Az antik baromfi fajták előnyei

A tyúkok a hőséget és a hideg időt egyaránt jól bírják. Szeretnek szemétdombokon kapirgálni és ha megtojták a tojást, ráülnek és kikotolják, majd felnevelik a kiscsirkéket. Ha nem kerülnek ragadozók karmai közé, hosszú ideig is eléldegélnek. A nevelt tyúkok az ALBC (Amerikai Csirkeállomány Felügyelőség) állítása szerint azok a tyúkok, amik megfelelnek az Amerikai Baromfiszövetség előírásainak, természetes körülmények között szaporodnak, nem fejlődnek ki túl gyorsan (16 hetes koruknál hamarabb) és hosszú életet élnek füves, nyílt területeken. A tenyész szárnyasok 5-7 évig is képesek tojásokat tojni, a kakasok pedig 3-5 évig képesek a szaporodásra.

 

A genetikai változatosság növelése a kereskedelmi csirkéknél

Ha a kereskedelmi baromfikat nevelt szárnyasokkal pároztatnánk, akkor az ipari tyúkok genetikai sokfélesége is helyrebillenne. Ez persze a tojástermelés visszaesését és talán kisebb mellű csirkék kialakulását jelentené, de a szükséges védettség a tyúkfajták fenntartásában visszaállna.

 

A kereskedelmi csirkékből soha nem lesznek egészséges tyúkok

 

Ha a baromfitenyésztő ipar valamilyen betegségnek köszönhetően meghanyatlik, azok a tenyésztők fognak előtérbe kerülni, akik a tyúkokat az udvaron vagy egy csirkefarmon nevelik.

értékelés