-
sofőr
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Kőműves
-
Értékesítő
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Eladó | Szolnok
2024. 12. 02
-
Raktáros
2024. 12. 04
-
Projekt beszerző
2024. 12. 04
-
Autóipari minőségellenőr munkatárs
2024. 12. 04
-
Fullstack Java developer (backend focus)
2024. 12. 04
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Az állatok többsége számára az ízérzékelés alapvető fontosságú a túlélés szempontjából, ugyanakkor a pingvineknél nem bír akkora jelentőséggel, mivel ők egészben, rágás nélkül nyelik le a halat. Sok más madár sem képes az édes táplálékok ízlelésére, de vannak receptoraik a keserű és az umami ízek érzékelésére.
A szakemberek a pingvinek genetikai térképének tanulmányozásakor vették észre, hogy az állatok híján vannak bizonyos ízérzékelésért felelős géneknek. A kutatók az állatok DNS-ének alaposabb vizsgálatával felfedték, hogy mindegyik pingvinfaj elvesztette az édes, a keserű és az umami ízlelésének képességét, és az állatok ma már csupán a savanyú és a sós ízeket érzékelik.
"Az a tény, hogy egészben nyelik le a táplálékot, valamint nyelvük szerkezete és működése azt sugallja, hogy a pingvineknek nincs szükségük ízérzékelésre" - magyarázta a vizsgálatot vezető Csiencse Csang, a kínai Vuhani Egyetem és az amerikai Michigani Egyetem professzora, hozzátéve, hogy ugyanakkor nem tudni, vajon ez a sajátosság oka vagy következménye az állatok jelentős ízlelésvesztésének.
A Current Biology című folyóiratban közölt tanulmány szerint a jelenség egyik magyarázata az antarktiszi környezet lehet. Az édes, umami vagy keserű ízek receptorai nem képesek jeleket küldeni az agynak nagyon alacsony hőmérsékleten. A kutatók szerint ez a pingvinek ízérzékelésének fokozatos elvesztését eredményezhette - adta hírül a BBC News.
Forrás: http://www.bbc.com/news/science-environment-31490623
(MTI)